Klantenbeoordeling
9.3
Funda goedkope makelaar
terug

Creditcard kan gevolgen hebben voor hypotheekaanvraag

De bestedingslimiet van de kaart

Een creditcard is een flexibele lening waaraan geen vast maandelijks aflossingsbedrag verbonden is. Bij een inkomenstoets calculeren hypotheekverstrekkers daarom dat er elke maand 2 procent van de bestedingslimiet van de kaart moet worden afgelost. Een  Mastercard met een limiet van 4000 euro zorgt zodoende voor een (fictieve) last van 960 euro per jaar. Zelfs indien er nog nooit gespreid terugbetaald is met de kaart, zal de bank dit bedrag van de hypotheeklast aftrekken.

Hoe werkt dit door naar de maximale hypotheek?

Laura (alleenstaand) wil een annuïteitenhypotheek afsluiten met een looptijd van 30 jaar en een rente van 5 procent. Ze heeft een bruto jaarinkomen van 38.000 euro en beschikt over een Mastercard met een opnamelimiet van 4000 euro. Zonder de kaart zou haar hypotheekverstrekker hebben berekend dat ze in staat is om jaarlijks maximaal 11.000 euro af te lossen. Vanwege de Mastercard wordt haar hypotheeklast echter ingeschat op maximaal 10.040 euro (11.000 – 960).

Om te bepalen hoeveel er maximaal mag worden geleend, wordt de hypotheeklast gedeeld door een annuïteitscijfer. Voor de door Laura gekozen kredietformule bedraagt de annuïteit 0,064418. De bank zal maximaal 10.040 / 0,064418 = 155.857 euro aan haar willen lenen voor de aankoop van een huis. Indien ze de Mastercard niet had, zou ze maximaal 11.000 / 0,064418 = 170.760 euro kunnen lenen. De kaart heeft haar hypotheekplafond dus met bijna 15.000 euro verlaagd.

BKR-notering opheffen

De invloed van een creditcard op de hypotheeklasten kan eenvoudig worden weggehaald. Door de gespreid betalen faciliteit uit te schakelen, is de kaart niet langer een potentiële lening. De kaart zal uit het BKR-bestand worden verwijderd, waardoor hypotheekverstrekkers er geen rekening mee hoeven te houden.

Bron: Creditcard.nlDeze website maakt gebruik van cookies. Door je bezoek ga je akkoord met het plaatsen van deze cookies. Lees ons privacybeleid voor meer informatie.

Wilt u geholpen worden?De Huizenbemiddelaar kan u helpen met de aankoop of verkoop van uw woning of het voorzien van een passend hypotheekadvies.

Ja, ik wil graag informatie over:
Verstuur mij meer informatie naar:


Verstuur
slechts995,-
Complete aan-of verkoopbemiddeling voor slechts 995,-